Pijler #1: Planeet 

Onze toezeggingen om de impact van
van onze activiteiten op de planeet.

Het verminderen van onze koolstofvoetafdruk en onze totale impact op het milieu is een prioriteit.

We werken dus aan de vermindering van onze totale koolstofvoetafdruk, aan het beperken van de milieu-impact van onze activiteiten,

maar ook aan het ecologisch ontwerp van onze verpakkingen, de strijd tegen voedselverspilling en het behoud van biodiversiteit.

Onze CO2 voetafdruk verkleinen

ONZE VERPLICHTINGEN

Om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering, hebben we ons verbonden aan een ambitieuze strategie om onze uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verminderen, met een geleidelijke impact op de 3 emissieketens, dat wil zeggen onze directe maar ook indirecte emissies (landbouwers, leveranciers, vrachtvervoer, enz.). We hebben onze doelstellingen laten certificeren door het Science-Based Target-initiatief tegen medio 2024, via de Groep waartoe we behoren, VIVESCIA.

Our ambition goes with ambitious action plans we are progressively implementing:

• Work with suppliers for better practices in the supply chain (raw material, third party products and packaging) and to decarbonise our strategic raw materials and gurantee zero deforestation.

• Optimise energy consumptions; work on a lower carbon energy mix by integrating renewable energy; 100% of refrigerants with a low impact on the environment.

• Work with our freight providers to reduce the GHG emissions (alternative to fossil fuels, ecodriving practises and speed limit).

ONZE DOELSTELLINGEN

-42% vermindering van onze directe uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 (scope 1 & 2, vs 2021)

-29% vermindering van onze indirecte uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 (scope 3, vs 2021)¹

¹: For scope 3, reduction distributed as follow: -25% scope 3 excluding FLAG and -30.3% on the FLAG scope ( Forest, Land and Agriculture: new sectoral carbon methodology since March 2023)

De impact van onze vestigingen op het milieu beperken

ONZE VERPLICHTINGEN

Délifrance bezit 14 productievestigingen in Frankrijk en in het buitenland. Het gemeenschappelijke doel van Délifrance en VIVESCIA is om de impact van deze vestigingen te beperken, door het water-, gas- en elektriciteitsverbruik en het afval te beheren, dankzij het Milieucharter dat geleidelijk door de Groep wordt ingevoerd.

Onze vestigingen hebben een robuust milieubeheersysteem ingevoerd: op het gebied van energie, water, de valorisatie van bijproducten en afval, het behoud van de biodiversiteit en de controle op alle soorten vervuiling. We willen de teams sensibiliseren voor het Milieucharter om de toepassing van goede praktijken te garanderen.

Voor het boekjaar 2023-2024 was het gemiddelde nalevingspercentage voor onze vestigingen 74/100.

 

 

ONZE DOELSTELLINGEN

100% van onze vestigingen voldoen aan het Milieubeleid van de Groep tegen tegen juni 2025

Een positief effect hebben op de biodiversiteit

ONZE VERPLICHTINGEN

Biodiversiteit is een belangrijk onderwerp dat verweven is met alle andere milieukwesties, waaronder klimaatverandering.

Om een impactvolle aanpak te implementeren, hebben we in 2024 onze impact op de biodiversiteit nauwkeurig geëvalueerd. Hiermee kunnen we de meest relevante actieplannen definiëren en ons leiden naar het creëren van een positieve voetafdruk op fauna en flora.

Het eco-ontwerp van onze verpakkingen bevorderen

ONZE VERPLICHTINGEN

Zoals veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie is verpakking essentieel om onze producten te beschermen, te bewaren, te vervoeren en te verkopen. Het moet veilig en handig blijven voor onze klanten. Dit gezegd hebbende, is het essentieel voor ons om te blijven werken aan het ontwerpen en produceren van verpakkingen met de laagst mogelijke impact op het milieu.

Dankzij het werk van onze teams hebben we al grote vooruitgang geboekt. We hebben bijvoorbeeld gewerkt aan het verminderen van het gebruik van plastic voor de plastic folie op onze pallets. We hebben ook een belangrijk werk geleid om de dikte van onze consumententassen te verminderen, maar ook om ze recyclebaar te maken. Ons doel is om in 2025 100% van de tassen recyclebaar te hebben.

ONZE DOELSTELLINGEN

100% van onze verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar en ons karton FSC-gecertificeerd, tegen 2025

Werken aan het eco-ontwerp van 100% van onze verpakkingen

Strijd tegen voedselverspilling

ONZE VERPLICHTINGEN

Als voedselproducent zetten we ons in om voedselverspilling en daarmee verspilling van hulpbronnen te beperken en zo bij te dragen aan de wereldwijde voedselzekerheid.

We werken al enkele jaren aan dit onderwerp en we hebben geweldige resultaten geboekt: 99% van onze bijproducten zijn gevaloriseerd in onze vestigingen in 2023-2024, voornamelijk via diervoeder, methanisering of compost.

We hebben ook regelmatig donatiecampagnes en werken samen met Too Good To Go om onverkochte eindproducten die we niet gaan verkopen te valoriseren. We zijn van plan om onze samenwerking met deze start-up te versnellen en langdurige partnerschappen aan te gaan met verenigingen, op mondiaal niveau.

ONZE DOELSTELLINGEN

Handhaving van hetpercentage afval reductie van bijproducten op meer dan 95%

Nieuwe oplossingen vinden om de verspilling van onze producten te beperken

Interview met Nathalie Genebes

Onze MVO-directeur komt terug op onze Planet-pijler:

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van jullie milieustrategie?

 

Een van onze topprioriteiten is de strijd tegen klimaatverandering. We zijn ons er terdege van bewust dat bedrijven een rol moeten spelen in deze strijd, en we zijn bereid ons steentje bij te dragen. De SBTi-certificering van het stappenplan van VIVESCIA, waaraan we met trots bijdragen, is een bewijs van de degelijkheid van onze aanpak.

Dit weerhoudt ons er niet van om aan andere kwesties te werken: behoud van biodiversiteit, van waterbronnen - overal in onze toeleveringsketen. We werken ook aan het ecologisch ontwerpen van onze verpakkingen en het opzetten van een sterk milieubeheersysteem in elke fabriek.

 

Wat zijn jullie grootste uitdagingen?

Zoals je misschien al hebt begrepen, proberen we een zo compleet mogelijke aanpak te hanteren, waarbij we rekening houden met ons hele bedrijf en alle milieuaspecten. Dit betekent dat we sommige werkwijzen moeten veranderen, goede praktijken moeten systematiseren, nieuwe oplossingen moeten vinden en natuurlijk onze teams, leveranciers en klanten moeten inwerken. We moeten bijvoorbeeld werken aan onze scope 3, wat betekent dat we leveranciers en dienstverleners moeten aanwerven, om samen te werken en actieplannen op te stellen, en ook om transparantie te krijgen van al onze belanghebbenden. Deze nieuwe manier van werken is een uitdaging op zich, maar wel essentieel om samen onze industrie koolstofarm te maken.

 

Waar ben je bijzonder trots op?

Ik ben erg enthousiast over het werken aan het verbeteren van de dagelijkse gang van zaken in onze hele toeleveringsketen en ik ben trots op het feit dat we onze dagelijkse werkwijzen al hebben kunnen verbeteren. Het vergroten van het bewustzijn om een sterke MVO-cultuur te creëren onder alle medewerkers is ook erg motiverend.